Arkitektur & Anlæg

Hvirvelstrømmen
Danmarks nye nationale akvarium er inspireret af naturens naturlige hvirvelformer. Vandets hvirvelstrømme, fiskestimers bevægelser og stæreflokkenes færd på himlen, der gør solen sort. Bygningens form fortæller således, hvilken verden, der venter indenfor.

Den Blå Planet er hævet nogle meter over terræn på en pynt ud til Øresund nord for Kastrup Havn. Bygningens karakteristiske form ses tydeligt fra luften, når rejsende ankommer med fly til Københavns lufthavn. Placeret direkte til Øresund, binder hvirvelformen land og hav sammen og trækker både stedets natur og de besøgende videre ind under bygningen og vandet. Facaden er beklædt med rombeformede aluminiumsplader, såkaldte shingels, som tilpasser sig bygningens organiske former. Ligesom vand spejler aluminium i høj grad farver og lys fra himlen og har derved et meget varieret udtryk.

Ind i anden verden

Gæsterne når indgangen ved at følge den første og længste af hvirvelstrømmens hvirvler, der allerede starter i landskabet. Med en glidende overgang overgår landskabet til bygningens arme, der rejser sig omkring de ankomne, mens de udendørs bassiner markerer den unikke oplevelse, der venter akvariets gæster: Hvirvelstrømmen trækker dig ind i en anden verden – en verden under havets overflade. 

Fleksibel bevægelse mellem udstillingsrum
Et cirkulært rum er centrum for bevægelse rundt i akvariet, og det er her, de besøgende vælger, hvilken flod, sø eller ocean de vil gå på opdagelse i. Ved at muliggøre flere ruter mindskes risikoen for kø omkring de enkelte akvarier. Hver udstilling har sit eget ansigt og indgang mod den runde foyer, hvor lyd og billeder bruges til at introducere atmosfæren i det følgende udstillingsforløb. 


I et med landskabet
I det omgivende landskab fortsættes hvirvelstrømmen gennem terræn, bassiner og havet, der grænser op til bygningen. Som vandløb er bygningen fleksibel og dynamisk, og det betyder, at hvirvelstrømmens linjer kan videreføres i kommende udvidelser.

Komplekst byggeprojekt
Den Blå Planet er et byggeri af høj kompleksitet, hvor der på en gang skal skabes en særegen ramme for en unik kulturoplevelse, der er økonomisk bæredygtig, samtidig med at rammen skal kunne huse et følsomt økosystem for nogle af verdens mest følsomme dyrearter. 3XN har fungeret som projekteringsleder for de i alt otte underrådgivere. Ambitionerne har fra begyndelsen været tårnhøje, og den komplekse facades organiske former har i sig selv været et udfordrende udviklingsprojekt, som har fordret et stærkt samarbejde mellem byggeriets parter.